milk     Výrobu kaseinového lepidla som už v tejto rubrike tipov a trikov popisoval v článku  Výroba kaseinu.  V televízii som v poslednej dobe videl ďalšie dva spôsoby výroby kaseinu. Uvádzam ich, ako som si ich narýchlo zaznamenal:

  1. Odstredené mlieko sa zohreje spolu s octom. Vďaka kyseline octovej sa kasein zrazí a vytvoria sa zrazeniny. Mlieko obsahuje 3 percentá kaseinu. S tým je treba rátať v súvislosti s požadovaným množstvom lepidla.
    Zrazeninu treba vysušiť a potom na jemno rozomlieť alebo rozdrviť. Samotný kasein sa však ako spojivo použiť nedá. Spájacie vlastnosti dosiahne až pridaním nejakej zásadotvornej látky, napríklad hydroxidu sodného. Dôjde ku chemickej reakcii, kedy sa kasein rozpustí vo vode a začne lepiť.
    Až do stredoveku bola táto látka najsilnejším známym lepidlom.

  2. Vezmeme 1 liter plnotučného mlieka a dáme ho zohrievať. Mlieko ohrejeme na teplotu 60º Celzia. Nemusíme ju merať teplomerom, stačí prstom. Kým ho tam udržíme, teplota je nízka. Keď nás prst začne páliť, dosiahli sme potrebnú teplotu. Mlieko prestaneme ohrievať a pridáme citrónovú šťavu. Kyselina spôsobí vyzrážanie čiastočiek kaseinu. Celé to precedíme a hmotu vymačkáme. Dáme ju do misky a pridáme polievkovú lyžicu páleného vápna. Je to vlastne vápenec zohriaty na teplotu 800 až 1000º Celzia. Zmes zamiešame  a pridáme malé množstvo vody, aby sme dosiahli konzistenciu lepidla. Na spracovanie máme 30 minút až dve hodiny. Až do 70-tych rokov sa na lepenie drevených konštrukcií lietadiel používalo lepidlo na báze kaseinu. Bolo to typické lepidlo na drevo.

Ľubo Hrnčár, 10.XI.2014